Jedzenie

Sushi – co warto wiedzieć

kilka rodzajów sushi na talerzu

Zaledwie 10 lat temu wielu z nas by powiedziało, że sushi to ekskluzywna potrawa, którą można zjeść tylko w wybranych restauracjach. Dziś ta potrawa pochodząca z krainy samurajów jest bardzo często serwowana jako przekąski w polskich domach. Dlaczego tak się dzieje?

Dzieje się tak za sprawą tego, że do przygotowania sushi potrzebujemy zaledwie garść składników, z których w ciekawy sposób możemy połączyć różne smaki. Kolejną cechą i chyba najważniejszą jest fakt, że tradycyjna kuchnia wschodnia jest lekka i zdrowa. Po przeczytaniu tego artykułu będziesz już znać podstawy etykiety, poznasz najważniejsze zasady przy jedzeniu sushi.

Kilka pojęć ze słownika sushi na wstępie

Z czego składa się sushi? Podstawą tej potrawy jest ryż, a nie jak się przyjęło surowa ryba. Tak na prawdę to słowo „sushi” wywodzi się od nazwy octu ryżowego używanego w Japonii do robienia tych przepysznych roladek. Czytam te różne nazwy i właściwie nie wiem co zamówić? Przyjrzyjmy się zatem innym pojęciom: prasowane algi morskie to Nori, w nie zawija się rolowane sushi czyli Maki Sushi. Natomiast wywinięte na drugą stronę roladki to Urumaki. Z kolei te przypominające rożki do lodów zwą się Temaki. Na początku ciężko zapamiętać te nazwy, ale po kilku wyjściach do restauracji nie będziesz mieć z tym problemów. To jeszcze nie koniec. Sushi w którym plastry ryby są na wierzchu nazwiemy Nigiri. Ostatnie to Sashimi tutaj ryż podawany jest osobno z boku obok plasterków surowej ryby.

Jedzenie sushi w restauracji

Według tradycji sushi jadło się po prostu rękoma, więc nie przejmuj się jeśli nie najlepiej wychodzi Ci posługiwanie się pałeczkami. Jedz więc sushi palcami podobnie jak kurczaka, jeśli wytknie ktoś Ci te błędy to wiedz, że to ta osoba nie ma pełnej wiedzy na temat etykiety jedzenia sushi. Tak więc udając się do restauracji możemy napotkać gorący zmoczony ręczniczek, w który uprzednio należy wytrzeć palce.

Sushi w zależności od rodzaju może być podawane z sojowym sosem, imbirem lub na ostro z wasabi. Sos sojowy należy wylać na talerz, ale tylko odrobinkę robiąc mały okrąg. Kolejnym krokiem jest zamoczenie naszego sushi w tym sosie. Najlepiej jest  to robić stroną gdzie kawałek surowej ryby jest najbardziej odsłonięty. Zależy to od kształtu i rodzaju sushi. Sos sojowy nadaje rybie wyrazistego smaku. Pamiętaj by od razu włożyć cały kawałek do buzi. Tak sushi najlepiej je się w całości, wtedy smaki przenikają się wzajemnie. Nie pozostawiaj też sushi namoczonego w sosie, gdyż może rozmięknąć i rozlecieć się.

Jako że sos sojowy również jest jednym z głównych składników przyjmuje się, że nie maczamy w nim nic co już ma inny sos lub oblepione jest kawiorem. W eleganckich restauracjach w Japonii byłoby to uznane za nietakt, do tego stopnia, że nie wpuściliby Cie ponownie do tego lokalu.

(Duży gotowy zestaw sushi do kupienia – można popróbować)

gotowy zestaw sushi

Wasabi ostra przyprawa na koniec

Wasabi to tak na prawdę japońska roślina. To co my znany pod nazwą wasabi to tak na prawdę japoński chrzan, czyli mieszanka rośliny wasabi, zielonego barwnika i musztardy. Prawdziwe wasabi pochodzące z Japonii z racji tego, że jest trudne do uprawy, jest bardzo kosztowne. Podobnie jak wcześniej nie maczamy sushi z wasabi w sosie sojowym. Kolejność musi być odwrotna, najpierw maczamy w sosie, a potem nakładamy odrobinę wasabi na sushi i spożywamy. Pamiętaj, że wasabi jest bardzo ostre więc próbuj je w małych ilościach, żebyś za chwile nie ział ogniem jak smok. Błędem też jest otwieranie buzi gdy nas mocno piecze, lepiej powoli oddychać przez nos.

Sushi kolejność jedzenia i napoje

Mając na talerzu kilka rodzajów sushi powinno zaczynać nori czyli tych z wodorostami. Ponieważ im dłużej będą stały stracą na swej kruchości. Pamiętaj, że sushi jest potrawą mającą dać Ci odczucia palety barw smaków. Dlatego po każdy kawałku należy przegryźć marynowany imbir, który owe kubki smakowe oczyszcza. Jeśli nie wiesz które roladki zjeść najpierw trzymaj się zasady: od jasnej ryby do tych ciemniejszych. Najbardziej przyprawione ryby zostawia się na koniec, czyli te z wasabi również. Po zjedzeniu takiego ostrego kawałka przy kolejnych odczucia smakowe będą mniejsze. Staraj się dobierać tak składniki, aby nie pozostały Ci żadne resztki – w Japonii byłby to wielki nietakt.

Napoje sortowane przy spożywaniu sushi to sake i zielona herbata. Ten pierwszy to mocny napój alkoholowy podawany w małej ilości na ciepło. Sake spożywa się przed sushi. Podczas gdy zieloną herbatę popija się powoli podczas posiłku.

Dodaj komentarz

Kliknij, by zacząć pisać